Автоматизація переобліку
Автоматизація переобліку:
- Товарів у роздрібному або оптовому магазині
- Готової продукції на виробництві
- Сировини на виробничих підприємствах
- Переоблік (інвентаризація) матеріальної частини підприємства (основні фонди, інструменти, обладнання та ін.)
Найбільш поширеною є методика автоматизації переобліку на базі штрихових кодів. Це досить проста й недорога технологія дозволяє поетапне впровадження системи.
Вся штучна продукція повинна бути маркована штрих-кодом.
Якщо штрихового коду на продукції немає, то за допомогою принтера етикеток друкуються самоклейні наклейки.
Для зчитування використовуються сканери штрихових кодів та термінали збору даних.
Переоблік вручну — переписування продукції у книги й журнали. Введення даних про залишки у комп'ютер, по-перше, дуже тривала операція, по-друге, неефективна й неправдива: оператор може внести невірну інформацію, причому як ненавмисно, так і зловмисно.
Використання терміналів збору даних дозволяє автоматизувати як операцію перерахунку, так і введення даних у комп'ютер.
На відео показаний процес завантаження групи товарів у термінал збору даних CASIO DT-930.
На відео показаний процес вивантаження групи товарів, штрих-код яких зчитав ТЗД CASIO DT-930, в облікову програму на ПК.
Щоб запобігти порушенням у процедурі сканування продукції, необхідно здійснювати вибіркову інвентаризацію різних категорій продукції. Крім цього, застосовується приймання послідовного або зустрічного сканування двома співробітниками з перевіркою даних у загальній базі.
Рахункові ваги. Переоблік великої кількості дрібних поштучних предметів: метизів, фурнітури, заготовлення, інструментів, радіодеталей виконується за допомогою рахункових ваг.
Металовироби: болти, гайки, шпильки, саморізи й шайби. Фурнітура меблева або швейна. Заготовлення — дрібні деталі на різних підприємствах. Інструменти й деталі: свердла, різці, вкладиші.
За допомогою рахункових ваг можна швидко перерахувати дрібні предмети. Зважуються пробні зразки, обчислюється вага однієї одиниці, віднімається вага тари, далі продукція переважується. Автоматизувати введення результатів вагового перерахунку можна за допомогою підключення ваг до комп'ютера.
Ваговий товар. Переоблік вагового товару на всіх, без винятку, підприємствах є складним завданням і викликає труднощі. Це пов'язано як з природними втратами, наприклад, стікання рідини при дефростації* сировини й продуктів, усушка при зберіганні, так і зі зловживаннями персоналу — злодійством або умисним пересортуванням. Спираючись на власний досвід, можемо сказати: якщо на виробництві харчових продуктів піднімається питання про масову несправність ваг, це зазвичай означає, що десь хтось щось вкрав...
Автоматизувати переоблік вагового товару можна за допомогою підключення ваг до комп'ютера з одночасною передачею результатів зважування в облікову програму й систему відеоспостереження. Причому відеоспостереження повинно бути не простим, а з фіксацією ваги продукції, найменуванням та номером документа. Дивіться також статтю — «Зважування та маркування».
Тільки така система дозволяє автоматизувати та переоблік вагової продукції, і контроль правильності введення даних. Для обліку ваги тари використовується штрих-кодове вагове маркування — при зчитуванні штрихового коду на тарі її вага автоматично вноситься у базу даних й обчислюється загальна маса продукту.
*Дефростація (від де... і англ. Frost — мороз) — процес розморожування (відтавання) сировини або харчових продуктів перед виробленням з них нових виробів або вживанням в їжу.