HACCP (ХАССП)
HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) — система аналізу небезпечних факторів, ризиків та контролю критичних точок. Система НАССР дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації та контролю небезпечних чинників.
Методи HACCP є частиною системи ISO 22000. ISO 22000 (ISO 22000-2018. Food safety management systems. Requirements for organizations in the food chain) — міжнародна система контролю та управління безпекою харчової продукції на підставі якої проводиться сертифікація.
Система НАССР базується на семи основних принципах:
- аналіз небезпечних чинників
- виявлення критичних контрольних точок;
- встановлення критичних меж;
- встановлення процедури моніторингу;
- розробка коригувальних дій;
- зберігання та актуалізація документів;
- оцінка ефективності.
Система HACCP забезпечує контроль всіх етапів виробництва, пакування, доставки та зберігання харчової продукції. Контролюється весь шлях починаючи від виробництва сировини та до викладення готової продукції на полиці у магазині. Звісно, що вимоги до великого виробника харчових продуктів та продавців булочок та кави на вулицях будуть різними, і законодавство це передбачає.
Головна причина впровадження системи НАССР — ефективне управління якістю та безпекою харчових продуктів.