HACCP (ХАССП)

HACCP (англ. Hazard Analysis and Critical Control Point) — система аналізу небезпечних факторів, ризиків та контролю критичних точок. Система НАССР дозволяє гарантувати виробництво безпечної продукції шляхом ідентифікації та контролю небезпечних чинників.

Методи HACCP є частиною системи ISO 22000. ISO 22000 (ISO 22000-2018. Food safety management systems. Requirements for organizations in the food chain) — міжнародна система контролю та управління безпекою харчової продукції на підставі якої проводиться сертифікація.

Система НАССР базується на семи основних принципах:

  1. аналіз небезпечних чинників
  2. виявлення критичних контрольних точок;
  3. встановлення критичних меж;
  4. встановлення процедури моніторингу;
  5. розробка коригувальних дій;
  6. зберігання та актуалізація документів;
  7. оцінка ефективності.

Система HACCP забезпечує контроль всіх етапів виробництва, пакування, доставки та зберігання харчової продукції. Контролюється весь шлях починаючи від виробництва сировини та до викладення готової продукції на полиці у магазині. Звісно, що вимоги до великого виробника харчових продуктів та продавців булочок та кави на вулицях будуть різними, і законодавство це передбачає.

Головна причина впровадження системи НАССР — ефективне управління якістю та безпекою харчових продуктів.

Задати питання

Telegram Vostok.UA Viber Vostok.UA