М’ясокомбінат ваговий облік

Ваговий облік сировини, напівфабрикатів та продукції застосовується на всіх етапах виробництва м’ясних та ковбасних виробів. Необхідно забезпечувати наскрізний оперативний облік та контроль по всьому виробничо-логістичному ланцюжку підприємства — від приймання сировини до реалізації готової продукції.

Однією з важливих умов при виборі ваг для м’ясокомбінатів та ковбасних цехів є наявність інтерфейсу для підключення до ПК або комп’ютерної мережі. На вартість ваг ця опція практично не впливає, при цьому наявність інтерфейсу дозволяє автоматизувати облік на м’ясокомбінаті у будь-який момент — або повністю, або поетапно.

М’ясокомбінат залучає повний цикл перероблення м’ясної продукції від забою до готових м’ясних та ковбасних виробів. М’ясокомбінати закуповують живою вагою та приймають через ваги для зважування худоби. На першому етапі автоматизації обліку зазвичай застосовуються електронні ваги, які оснащені інтерфейсом для підключення до комп'ютера, але при цьому, ваги працюють автономно та до комп'ютерної мережі підприємства не підключаються.

Вигідно застосовувати ваги для групового зважування тварин.

Ковбасний цех закуповує напівтуші, приймання та зважування сировини здійснюється через монорейкові ваги, платформні та товарні ваги.

Монорейки для туш

Маркування туш та напівтуш необхідне для оперативного обліку. Маркувати можна за допомогою етикеток, бірок, стікерів.

Маркування туш

Охолодження та зберігання м’яса вимагає вагового контролю — це необхідно як для контролю природного збитку у межах норми, так і для запобігання розкрадань. Дефростація — у залежності від схеми обліку підприємства необхідно періодично або постійно зважувати сировину на монорейкових вагах до та після процесу дефростації.

Виробництво м’ясних та ковбасних виробів містить у собі такі операції

Ваговий облік по виробничому ланцюгу м’ясного та ковбасного виробництва проводиться на таких етапах

Цех забою — забій худоби та первинна обробка туш, застосовуються ваги для худоби, поодинокого зважування (Ваги для великої рогатої та малої худоби ТВ4-1000-0,2) чи групового зважування. Також цех забою оснащується монорейковими вагами для зважування напівтуш, платформними та товарними вагами для зважування шкур та відходів. Технологічний облік після охолодження — може застосовуватися постійно або періодично, як контрольні заміри для встановлення норм допустимих відхилень і втрат.

Обвалка — оброблення туш тварин, відділення м’яса від кісток — для приймання туш (напівтуш) застосовуються монорейкові ваги, продукція зважується на товарних вагах у пластикових ящиках. Для кращої ергономіки та захисту ваг від ударів їх необхідно розміщувати на тумбах.


Жилування — поділ м’яса за сортами — ваговий облік ведеться за допомогою товарних ваг, продукція сортується з пластикових ящиків.

Фаршескладання — виробництво фаршів за допомогою змішування компонентів та їх подрібнення на ковбасних куттерах.

Формування — наповнення ковбасних оболонок фаршем на ковбасних шприцах та закладання кінців оболонки на кліпсаторах — після формування продукція розміщується на візку та зважується на платформних вагах. Для полегшення обліку тарної ваги візки можуть маркуватись тарним штриховим кодом.

Осадка — витримування продукції при низькій температурі до початку термообробки відповідно до технології виробництва конкретної ковбаси — до початку осадки та після її завершення візок із продукцією зважується на платформних вагах.

Зважування возу реєструється в обліковій програмі, вводиться номер воза, система автоматично обчислює вагу продукції та друкує супровідний ярлик зі штриховими кодами.

Термообробка — такий же процес зважування, як і перед осадкою — продукція на візку зважується за допомогою платформних ваг.

Склади зберігання готової продукції — приймають готову продукції від виробництва, контролюють кількість, вагу та якість. Вага продукції перевіряється за допомогою платформних та товарних ваг.

Фасування, пакування та маркування продукції — для зважування, фасування та маркування м’ясної та ковбасної продукції застосовуються чекодрукуючі ваги, Чеквейер, а також ваго-маркувальні комплекси на базі електронних ваг та принтерів етикеток.

Відвантаження продукції (експедиція) — продукція відвантажується через платформні ваги або ваги-рокла.

Рокла на м’ясокомбінат

Для зважування елітних і дорогих ковбасних продуктів, які відвантажуються у невеликій кількості, необхідно застосовувати фасувальні або торгові ваги.

Якщо вас зацікавила система обліку на м'ясокомбінаті — надсилайте свій запит і питання на електронну скриньку vostok@pkf.dp.ua, через форму зворотного зв'язку або телефонуйте (056) 720-90-37; (067) 384-69-83. Ми виконаємо попередні розрахунки та зробимо для вас комерційну пропозицію.

Задати питання

Що ще почитати по темі

Товари

запитуйте, ми online
Telegram Vostok.UA Viber Vostok.UA