Лабораторні аналітичні ваги
Лабораторні ваги — точні ваги, які застосовують для статичного вимірювання маси у лабораторіях будь-яких підприємств і організацій.
Високоточні лабораторні ваги ще називають аналітичні. Їх використовують для визначення маси твердих, сипучих і рідких речовин з точністю 0.1 мг. Деякі аналітичні ваги мають спеціальний (I) клас точності.
Важливою характеристикою при виборі лабораторних ваг є НГЗ (найбільша границя зважування), значення НГЗ для аналітичних ваг знаходиться у межах від 50 г до 1000 г.
Платформа лабораторних ваг найчастіше виготовлена з нержавіючої сталі та накрита прозорим ковпаком (вітриною), який служить захистом від пилу та впливу повітряних потоків на точність вимірювань.
Більшість аналітичних ваг мають додаткові функції, які їх відрізняють від усіх інших ваг.
- Вибір одиниці вимірювання маси (деякі моделі мають до 24 одиниць маси).
- Функція тарування (обнулнення маси тари у всьому діапазоні зважування).
- Динамічне зважування нестатичних предметів.
- Процентне зважування (здійснення вимірів у процентному співвідношенні компонентів).
- Рецептурне зважування (зважування багатокомпонентної суміші).
- Гідростатичне зважування (визначення щільності речовин).
- Підрахунок кількості одиниць.
- Контроль наповнення.
- Підсумовування результатів.
Ваги аналітичні лабораторні використовуються у дослідницьких лабораторіях, науково-дослідних інститутах, медичних установах, організаціях контролю і у різних галузях промисловості, у тому числі хімічній, фармацевтичній і харчовій.